dinsdag, september 29, 2020

kleuterparticipatie - zindelijkheid

Filter Cancel Filter File not found!
Collapse All Collapse All
Expand All Expand All

Handleidingen en weetjes

Alexandra Vermandel heeft, tijdens haar doctoraat aan de Universiteit Antwerpen, een kindvriendelijke trainingsmethode gevonden om peuters zindelijk te maken. Ze bevestigde in de wegwerpluier een kleefbare strip met urinegevoelige detector die geluid maakt zodra het kind plast.

Prentenboeken

Op deze site vind je een overzicht van een aantal prentenboeken m.b.t. zindelijkheid met telkens een kort woordje uitleg.  Klik alvast op volgende link: http://www.standaardboekhandel.be/productsearch.action?layout=listView&%24s=zindelijkheid&%24selectedProduct=-&type=
'Op het potje' van Amant K. is een prentenboek met magneten rond zindelijkheidstraining: Een rol WC - papier in het potje? Een slip op het hoofd van Daan?  Met de magneetjes in dit boek kan het kind zijn fantasie de vrije loop laten gaan en zelf meewerken aan het verhaal. En dat kan vast en zeker voor gekke toestanden zorgen. Als alle magneetjes op de juiste plaats staan, volgt nog het echte verhaal van op het potje gaan.
'Het grote billenboek' van Guido van Genechten: Jos roept zijn moeder omdat hij moet plassen. Dan volgen pagina's waarop allerlei dieren op het potje zitten: met dikke, dunne, zachte, gestreepte, enzovoorts, billen. Ten slotte zit Jos in zijn blote billen op zijn potje, waarna hij vol trots in het potje kijkt, met daarbij de uitroep: 'Flink zo, Jos!' De groot opgezette illustraties over twee pagina's zijn uitgevoerd in gemengde techniek: over uit (kranten)papier geknipte figuren is in gedekte kleuren met nuanceringen slordig heen geschilderd. De belangrijke delen zijn met zwart omlijnd. Ook de tekstregels in schrijfletters doen mee met de illustraties: dikke, dunne, zachte, gestreepte letters. Het formaat en de eenvoud van de illustraties en de korte, simpele, grappige tekst maken dit boek geschikt voor kleine peuters; het biedt ouders de mogelijkheid om op een ongedwongen manier met de zindelijkheid van hun peuter om te gaan. Klein puntje van discussie: het gebruik van 'sommigen' en 'anderen' voor dieren; maar je kunt deze dieren hier ook als mensen beschouwen. Voor op de omslag een vrolijk lachende Jos op zijn potje. De schutbladen bevatten allerlei uitgeknipte, beschilderde broeken. Aansprekend, vrolijk boek dat zeer geschikt is voor peuters (en hun ouders) die met zindelijkheidstraining bezig zijn.
'Mag ik eens in je luier kijken' van Guido van Genechten: Muisje is ontzettend nieuwsgierig. Overal wil hij in kijken, zelfs in de luiers van zijn vriendjes. Haasje, Geitje, Hondje, Koetje, Paardje en Varkentje, een voor een komen ze aan de beurt. Dan willen de vriendjes natuurlijk ook wel eens weten wat er in de luier van Muisje zit.
Er staat hun een grote verrassing te wachten.Wat je noemt 'luierbroekenlol' van de bovenste plank! Kostelijk prentenboek met als thema zindelijkheid en op het potje gaan. Een meesterlijke vondst zijn de luiers in de vorm van flapjes. Al even nieuwsgierig als het muisje, wil jong en oud zien wat er in de luiers zit. Onder de flapjes mogen we de inhoud bekijken of zelfs tellen. En wat zou er in de luier van muis zitten?...
'Luiereend en Potjeknor' van Bernette Ford en Sam Williams: Luiereend wil dolgraag met Potjeknor spelen, maar die heeft even geen tijd. Hij zit namelijk op zijn potje. Luiereend beseft dat zijn natte, koude luier geen pretje is en dat het fijner is om op het potje te plassen!
Een grappig verhaaltje dat perfect aansluit op de belevingswereld van peuters. De kleintjes herkennen zichzelf in de zindelijke Potjeknor óf in Luiereend die graag het voorbeeld van Potjeknor volgt. Vierkant stevig kartonboek met op de linkerpagina's een korte tekst en kleine afbeelding en rechts een paginagrote prent. Mooie rustige illustraties met als bijzonder detail de aaibare luier op alle afbeeldingen.
Heb jij misschien mijn potje gezien? van Mij Kelly & Mary McQuillan: Dit is het verhaal van Suusje Soen die iets belangrijks moest doen, iets heel belangrijks dat ze iedere dag deed... Een meisje moet hééél nodig naar de wc. Helaas hebben boeven en schavuiten op de boerderij haar mooie rode potje meegenomen en moet ze die eerst gaan zoeken. De dieren van de boerderij kunnen haar niet helpen want ze weten niet wat een potje is en hebben het veel te druk met hun nieuwe vondst… Die poep-po is handig! Buitengewoon! Overal op het erf en in de stal is het schoon!

Websites

Op de website van CM Waas en Dender is er een online catalogus beschikbaar waarbij je a.d.h.v. trefwoorden heel wat zaken kan terugvinden.  Klik alvast op volgende link www.bidoc.be/gpro/cm121/bidoc2.htm . Je kan de zaken die je hier terugvindt ook ontlenen bij CM Waas en Dender.
Op de website van Kind & Gezin is er een online catalogus beschikbaar waarbij je a.d.h.v. het trefwoord zindelijkheid(straining) heel wat zaken over dit item kan terugvinden.  Klik op volgende link vubis.kindengezin.be/webopac/vubis.csp